<link rel="stylesheet" href="/static/CACHE/css/b432453ecd8a.css" type="text/css" media="screen, projection">

ifulco Exclusive: lokal z daniami mięsnymi i wykwintny bar kanapkowy pod znakiem zrównoważonego rozwoju

Poprzez indywidualne, „uszyte na miarę” wykorzystanie kolekcji Evolutionmarble i Grande Metal Look architekt Michele Piccolo przywołuje atmosferę dawnych masarni i przestrzeni przemysłowych.

ifulco Exclusive: lokal z daniami mięsnymi i wykwintny bar kanapkowy pod znakiem zrównoważonego rozwoju

We wnętrzach starej fabryki z lat 50. w samym sercu Ottaviano (Neapol) powstał kompleks składający się ze sklepu mięsnego i baru kanapkowego, rozmieszczony na dwóch poziomach, o powierzchni ponad 300 m2. Bifulco Exclusive, z barem i przystawkami z tatara na parterze oraz z wykwintnymi kanapkami na pierwszym piętrze, to miejsce, w którym warto się zatrzymać. Projekt przebudowy i aranżacji wnętrz został opracowany przez architektów z neapolitańskiej pracowni Architetto Michele Piccolo + Partners, którzy zaczerpnęli inspirację ze sklepów mięsnych północnej Europy, o czym świadczą całkowicie przeszklone pomieszczenie chłodnicze przy wejściu oraz ciągłe nawiązania do marmuru o różnych teksturach i kolorach: od onyksu pokrywającego komory chłodnicze aż po leśny brąz lad.

 

„Chcąc czerpać inspirację z dawnych sklepów mięsnych, w których królował marmur”, mówi Michele Piccolo, „szukaliśmy podobnego produktu, ale o właściwościach technicznych i użytkowych bardziej odpowiednich do wnętrz restauracyjnych”. Na parterze wyróżnia się czarno-biała podłoga, która przywołuje motyw greckiego meandru. „Punktem wyjścia była dla nas kolekcja z gresu porcelanowego Marazzi Evolutionmarble: poprzez dostosowanie do potrzeb projektu płyt z katalogu stworzyliśmy teksturę, która w zupełnie nowy sposób interpretuje klasyczne postrzeganie marmuru. Wyszliśmy więc od „komercyjnego” formatu płytek i stworzyliśmy dziewiętnaście podstawowych elementów, które, ułożone według ściśle określonego schematu łączącego naprzemiennie dwa kolory Nero Marquina i Calacatta, tworzą geometrię przypominającą zarówno grecki meander, jak i splot”.

 

Na piętrze wyróżnia się otwarta kuchnia, tworząca ciągłą przestrzeń z salą restauracyjną. Jest to duża powierzchnia, którą trzeba było zharmonizować i „ocieplić” poprzez odpowiedni dobór materiałów. Michele Piccolo rozwinął tu „dywan” o metalicznej fakturze, z ozdobnymi wstawkami: „aby pogodzić życzenie klienta, który chciał nadać temu pomieszczeniu "przemysłowy" styl, z elegancką atmosferą, pasującą do wykwintnego lokalu, wybraliśmy połączenie gresu porcelanowego i naturalnego kamienia. Tak więc do wykonania posadzek w sali restauracyjnej wykorzystaliśmy kolekcję MarazziGrande Metal Look Iron Dark, w dużym formacie 160x320 cm, oraz wstawki z dekorowanego kamienia lawowego Pecchioli (Florencja). Ten sam format gresu porcelanowego zastosowaliśmy do ułożenia posadzki w profesjonalnej kuchni, jednak tym razem połączyliśmy go z okładziną ze szkłao efekcie marmuru”.

 

Wymagania estetyczne nie mogą obecnie nie uwzględniać kwestii zrównoważenia środowiskowego, co wymaga poświęcenia uwagi różnym aspektom, od optymalizacji zasobów do wyboru materiałów, ocenianych nie tylko pod kątem ich właściwości, konserwacji i trwałości, ale także certyfikacji. „Czystość i higiena pomieszczeń, w których są przetwarzane i podawane produkty żywnościowe, to podstawowy wymóg”, kontynuuje Piccolo, „stąd wybór gresu porcelanowego, ponieważ jest to materiał, który łączy w sobie odporność na szkodliwe czynniki chemiczne, fizyczne i mechaniczne oraz czystość i estetykę”. Grande Metal Look i Evolutionmarble firmy Marazzi posiadają certyfikat GreenGuard, który gwarantuje ścisłe limity emisji substancji chemicznych do środowiska zewnętrznego i umożliwia uzyskanie punktów potrzebnych przy 

Prezentowane kolekcje