<link rel="stylesheet" href="/static/CACHE/css/a9f821c8cc3d.css" type="text/css" media="screen, projection">

Bogactwo zieleni i gres o efekcie kamienia w projekcie rewitalizacji głównej siedziby Scrigno

Duży zielony plac i szeroki wachlarz naturalnych elementów ukierunkowanych na poprawę wizualnego i mikroklimatycznego komfortu środowiska pracy.

Bogactwo zieleni i gres o efekcie kamienia w projekcie rewitalizacji głównej siedziby Scrigno

Projekt krajobrazowy na nowo definiujący kształt całości wykonanych prac: to punkt wyjścia dla rewitalizacji głównej siedziby Scrigno SpA, lidera w projektowaniu i produkcji ościeżnic okiennych i drzwiowych. Prace zostały ukierunkowane w pierwszej kolejności naodnowienie wizerunku firmy jako zakładu produkcyjnego, który potrafi się rozwijać, spełniając przy tym nowe wymogi w zakresie jakości środowiska pracy.

Projekt, opracowany przez Studio Giacobbi Venturini Ferrini i PAMPA Progetto Ambiente Paesaggio, czerpie inspirację z otaczającego krajobrazu, nawiązując do jego charakterystycznych cech i tworząc dialog między budynkiem a jego kontekstem terytorialnym.

Całą przestrzeń zaaranżowano jako wielki zielony plac, gdzie można zatrzymać się na przerwę obiadową lub nieformalne spotkanie biznesowe, a myślą przewodnią projektu była optymalizacja wizualnego i mikroklimatycznego komfortu środowiska pracy.

Goście odwiedzający to miejsce przechodzą wzdłuż długiego lustra wody, zbiornika ciągnącego się od wejścia aż do sali konferencyjnej/showroomu. Nad tą salą utworzono duży taras widokowy, na którym mogą być organizowane różne imprezy – przestrzeń zewnętrzną ozdobioną przez wiszące ogrody, skąd można podziwiać całość wykonanych prac.

W projekcie wykorzystano również produkty firmy, aby odświeżyć jej wizerunek. Produktami Scrigno są lakierowane blachy przekształcone w ścianę wentylowaną i wykorzystane do pokrycia brył architektonicznych.

Pnąca się roślinność, która przyczyni się do poprawy zacienienia i jakości środowiska, z biegiem czasu obrośnie łukowe kratownice, zaczynające się przy ziemi i sięgające aż po dach zakładu.

Prostoliniowy zbiornik wodny, kluczowy element projektu, wzdłuż którego biegnie rząd białych topoli, kończy się spadkiem wysokości, gdzie płynąca woda znika w ziemi, ustępując miejsca warstwie otoczaków. Trzy duże trawiaste „wydmy” przywodzą na myśl grunty orne, a jednocześnie inspirowane są krzywizną dachów zakładów przemysłowych. Między elewacją przestrzeni ekspozycyjnej, wykonaną z ciemnego szkła, a najwyższą „wydmą” rozciąga się sekretny ogród, niewidoczny od strony wejścia, który może pełnić funkcję dodatkowej przestrzeni odpoczynku i relaksu podczas przerw w pracy.

KolekcjaPietra di Vals Marazzi, gres porcelanowy inspirowany najrzadszymi kwarcytami,wybrany w odcieniu antracytu, doskonale harmonizuje – zarówno w przestrzeni wewnętrznej, jak i zewnętrznej – z elementami naturalnymi i innymi materiałami wyselekcjonowanymi przez projektantów. Gres w formacie 60x120 cm towarzyszy w spacerze gościom obiektu, gdyż został wykorzystany do wykonania posadzki tarasu i dekoracyjnego zbiornika wodnego, a także jako okładzina siedzisk, brył, ścian zbiornika oraz – w wersji 2 cm – poręczy tarasu.

Estetyczna solidność efektu kamienia współgra z techniczną i funkcjonalną elastycznością gresu poprzez cięcia i łączenia płytek, które doskonale wyrażają potencjał tego materiału w aranżacji przestrzeni zewnętrznych.


Projekt opracowany przez:
Studio Giacobbi_Venturini_Ferrini
Michele Giacobbi

Projekt krajobrazowy opracowany przez:
PAMPA Progetto Ambiente Paesaggio
Filippo Piva, Cristian Guidi

Fot. Elodie Cavallaro

Prezentowane kolekcje