<link rel="stylesheet" href="/static/CACHE/css/69de78ad90d1.css" type="text/css" media="screen, projection">

Project Portfolio

Całkowita odmiana przestrzeni

czas trwania czytania: 5 minuty

Całkowita odmiana przestrzeni

Na przedmieściach Mediolanu pracownia Park Associati zrealizowała projekt przebudowy wnętrza i zewnętrza kompleksu biurowego. Walory estetyczne całego projektu podkreślają płyty ceramiczne firmy Marazzi

Projekt The Pecchi pracowni Park Associati to nie tylko ciekawy przykład modernizacji, lecz także propozycja obiektu hybrydowego i otwartego mająca przyciągać nowe formy aktywności zawodowej i komunikacji

Ten kompleks biurowy, mieszczący się w Cassina de' Pecchi, na przedmieściach Mediolanu, został zupełnie zmodernizowany przez studio Park Associati, które skutecznie przemyślało budynek pod kątem nie tylko usług, lecz także potrzeby zapewniania troski o dobre samopoczucie, która stanowi już nieodzowny element w projektach nowych miejsc pracy. To modernizacja, która przemawia ekspresyjnym przekazem, dostrzegalnym już na fasadzie zewnętrznej, początkowo pokrytej kamieniem, a obecnie odświeżonej przeźroczystymi szklanymi panelami w kolorach czerwonym i szarym, które poprzecinane są filarami z metalu o błyszczącym ciemnoszarym kolorze. Odświeżono również przestrzeń zewnętrzną, która wcześniej przeznaczona była na parkingi, a teraz pokryta jest zielenią i zawiera nowe ścieżki dla pieszych oraz oprzyrządowanie niezbędne zarówno w pracy, jak i na przerwach.

Zupełnie przebudowany budynek środkowy na wejściu do obiektu – „stanowiący łącznik, inkubator różnych funkcji”, objaśnia Elisa Taddei, project leader obiektu – został powiązany z otoczeniem zewnętrznym poprzez rampy wejściowe i nową zieleń oraz wzbogacony nowymi miejscami przeznaczonymi na pracę zdalną, restaurację, audytorium i siłownię.

W nowym układzie przestrzeń określana mianem „amenity” – pogardliwe byłoby nazywanie tego miejsca po prostu stołówką lub kawiarnią – to otwarty biały hall pozbawiony ścian wewnętrznych, do którego przedziera się mnóstwo naturalnego światła przez wielkie przeszklenia i górny świetlik, i którego jasność przerywają wyłącznie szare oraz czarne elementy umeblowania i podłoga z listew z gresu Treverkway firmy Marazzi, w wersji Olmo, wybranej ze względu na jej wierność odtwarzania kolorów i żyłkowania drewna. W łazienkach, kuchni i na zapleczu postawiono na kolekcję SistemC w kolorze białym, która dzięki swoim 29 wariantom kolorystycznym, pozwala projektantom na szeroki wachlarz możliwości.

„Wybieram Marazzi ze względu na jakość estetyczną i formalną charakterystyczną dla rodzajów opracowywanych przeze mnie projektów, na doskonałą relację, jaką zapewniają mi stale w profesjonalny sposób pracownicy tej firmy oraz na moje zamiłowanie do jej produktów”, opowiada architekt Taddei. 

Schody – które po przekątnej przechodzą przez dwie kondygnacje tej przestrzeni, by dotrzeć na piętro wyżej, w którym mieści się strefa open space, pokoje lounge i sale konferencyjne – dominują, są niczym rzeźba albo ważna scenografia. Pokryte są czarną matową blachą, a ułożone naprzemiennie stopnie wykończono gresem porcelanowym Mystone Pietra di Vals i celowo zachowano w ich przypadku ciągłość z jedną z sal konferencyjnych, na pierwszym piętrze, oraz z zewnętrzem, ścieżką wokół budynku oraz pokaźnymi schodami głównymi prowadzącymi do obiektu, na które wybrano ten sam gres – Mystone Pietra di Vals. Ta będąca efektem zaawansowanej i przyjaznej środowisku technologii kolekcja przewiduje bowiem zróżnicowane struktury powierzchniowe oraz większe grubości, które pozwalają na ciągłość jej ułożenia pomiędzy wnętrzem i strefą zewnętrzną. Aby zapewnić jednolitość estetyczną, studio Park Associati przeprojektowało również plac zewnętrzny sąsiedniego budynku, w którym przeprowadzono drobniejsze prace, wybierając groszkowaną kolekcję SistemN w kolorze Grigio Scuro w rozmiarze 30 x 60 i 60 x 60 cm.   

 

Ph. Andrea Martiradonna