<link rel="stylesheet" href="/static/CACHE/css/1e27bde39428.css" type="text/css" media="screen, projection">

Project Portfolio

Nowe oblicze kamienicy z XX wieku

czas trwania czytania: 4 minuty

Nowe oblicze kamienicy z XX wieku

W Mediolanie budynek z 1930 roku został przekształcony na biurowiec. Studio Asti Architetti przeprojektowało wszystkie fasady, które teraz mają ciągły charakter na całej wysokości i po części są wentylowane, a walory całego projektu podkreśla zwłaszcza gres w dużym formacie z kolekcji Grande Stone Look.

Wśród wiekowych kamieniczek i coraz bardziej zaskakującej architektury Mediolan nieustannie zmienia swoje oblicze. W dzielnicy Porta Volta, kilka kroków od Cmentarza Monumentalnego i Stacji Porta Garibaldi, nowy biurowiec mieszczący się pod adresem Via Ceresio 7/9 stanowi centralny punkt wielkiego projektu przebudowy obszaru po dawnej elektrowni Enel. O projekt architektoniczny zadbała pracownia Asti Architetti, której działalność obejmuje, poza sektorem mieszkaniowym, również sektor komercyjny, w którym projekty budynków realizowane są pod kątem ich organicznego charakteru oraz ich rewitalizacji. Ta założona w Mediolanie w 2004 roku pracownia, kierowana przez Paolo Asti, od samego początku postanowiła przeprojektować wszystkie fasy tego budynku, który powstał w 1930 roku i który obecnie obejmuje 5 pięter oraz poziom -1, w sumie zajmując powierzchnię ponad 8.000 m2.

Pozostawiono jego oryginalny profil, zachowując ponad 60% istniejącej konstrukcji, a pomieszczenia wewnętrzne tak rozmieszczono, aby utworzyć charakterystyczne dla biurowców open space’y. „Ponieważ zawsze mamy na uwadze niezależny i osobisty wyraz danego produktu architektonicznego, staraliśmy się uwzględnić parametry architektoniczne nieruchomości w jej kontekście szybko postępującej rewitalizacji miast, jednak tak, by istniejące sąsiednie budynki zachowały swoją strukturę i nawiązywały do typowego mediolańskiego budownictwa przemysłowego”, opowiada architekt Asti. Pierwotne fasady zastąpiono fasadami ciągłymi na całej wysokości, po części wentylowanymi (krótkie boki), obejmującymi wysoce wydajne przeszklenia, które zapewniają doskonałe parametry termiczne i akustyczne.

Ze względu na specyficzną sytuację na placu budowy – front bowiem obiektu graniczył z czynnym zakładem Unareti, mediolańskiej firmy zarządzającej energią elektryczną – studio Asti Architetti postanowiło zastosować płyty z gresu w dyżym formacie 160 x 320 cm, z kolekcji Grande Stone Look, z wykończeniem Ceppo di Gré Grey, aby sprawić, że montaż będzie sprawniejszy i szybszy. Dostęp na plac budowy był bowiem ograniczony, a termin realizacji był krótki: „zastosowanie płyt w dużym formacie na ślepej ścianie od południa pozwoliło nam wykonać fasadę w możliwie jak najkrótszym czasie i wpłynęło jednocześnie na wybranie na fasadę wentylowaną płyt w dużym formacie”, precyzuje architekt. Jeśli chodzi o wykończenie wnętrz, na podłogi i okładziny łazienek wybrano kolekcję z gresu porcelanowego Progress,z powierzchnią Naturale, w odcieniu Beige. Z kolei w pomieszczeniach technicznych, na podłogach i jako listwy przypodłogowe, zastosowano kwadratowe płytki ceramiczne z wykończeniem błyszczącym w wersji Bianco z kolekcji SistemC.

 

Ph. Saverio Lombardi Vallauri

zapoznaj się z kolekcjami