<link rel="stylesheet" href="/static/CACHE/css/cc8def6aa4b5.css" type="text/css" media="screen, projection">

Project Portfolio

Nowoczesne przestrzenie i wyszukane materiały w klinice stomatologicznej w najważniejszym mieście Kraju Basków

czas trwania czytania: 3 minuty

Nowoczesne przestrzenie i wyszukane materiały w klinice stomatologicznej w najważniejszym mieście Kraju Basków

W projekcie Clínica Dental Anatômia w Bilbao Fernando Vera z pracowni Lucio Diseño wykorzystuje różne materiały, tworząc współczesne środowisko, a na wejściu płyty Grande oraz The Top Marble Look firmy Marazzi w kolorze Capraia swymi zdecydowanymi odcieniami nadają charakter całej przestrzeni.

W samym centrum Bilbao, jednego z najchętniej odwiedzanych hiszpańskich miast i celu miłośników sztuki współczesnej, słynącego między innymi z niesamowitego Museo Guggenheim Bilbao, zaprojektowanego przez wizjonerskiego amerykańskiego architekta Franka Gehry'iego, projektant wnętrz Fernando Vera z pracowni Lucio Diseño zaprojektował i opracował nową koncepcję Clínica Dental Anatômia, centrum doskonałości i innowacji stomatologicznej mieszczące się przy c/ Rodríguez Arias 60.


Pomieszczeniom wewnętrznym nadano osobliwy charakter w myśl wymagań i życzeń zleceniodawcy. Są one przestronne i przytulne, a ich wystrój wnętrz nowoczesny i minimalistyczny. Na wejściu ściany oraz podłogi wykończono drewnem i gresem porcelanowym, w których zastosowano moduły świetlne tworzące grę efektów jasnych i ciemnych, uwydatniając detale wystroju wnętrz. W przypadku wyglądającej niemal jak element scenografii lady recepcji Fernando Vera postawił na okładzinę z płyt wielkoformatowych 120x240 cm z kolekcji Grande Marble Look Capraia, z wykończeniem błyszczącym, o grubości 6 mm, a w przypadku powierzchni linia The Top Grande Marble Look w tym samym kolorze i z tym samym rodzajem wykończenia, ale w formacie 162x324 cm i o grubości 12 mm, doskonale oddaje urok marmuru, tutaj z kontrastującym żyłkowaniem, które firma Marazzi umiejętnie odtwarza dzięki wyszukanym technologiom i rodzajom obróbki, tworząc projekty „szyte na miarę”. Listwa świetlna, którą umieszczono u podstawy i na końcu lady, podkreśla i uwydatnia wzornictwo oraz materiał. Również na ścianach strefy przyjmowania pacjentów i sanitariatów wybrano kolekcję Grande Marble Look dzięki jej dużemu formatowi, minimalnej grubości oraz interesującym parametrom lekkości, elastyczności i odporności, które pozwoliły projektantowi na szeroką swobodę kompozycji i kontrastów barwowych.

 

Fotograf: Erlantz Biderbost

zapoznaj się z kolekcjami