Projekt na miarę

czas trwania czytania minuty

W miejscowości Trani architekt Antonio Loiodice zmienia oblicze legendarnego lokalu, stosując minimalistyczną aranżację i bardzo wyraziste materiały

W projekcie renowacji opracowanym w Trani przez Antonia Loiodice dostrzega się zerwanie z tradycyjnymi schematami, w które przez długi czas uwikłane były przeważnie tzw. „szybkie” obiekty restauracyjne, jak bary czy pizzerie. W planie legendarnej Pizzerii Bovio – 90 metrów kwadratowych na jednej kondygnacji – całą przestrzeń opróżniono, wyczyszczono poprzez mycie wysokociśnieniowe, pomalowano i przemeblowano: „Projekt jest efektem koncepcji, która przewidywała zmianę oblicza lokalu o niemal stuletniej historii – opowiada projektant – Zajmowanie się tego typu miejscami jest niczym nawiązywanie więzi z tymi, którzy żyli tu i pracowali przez wszystkie te lata”.

Po wejściu do niego uwagę zwraca od razu wrażenie czystości i lekkości: minimalistyczny wystrój, wysokie i białe sklepienia z tufu wulkanicznego – lokalnego kamienia – kontrastujące z drewnianą stolarką, a także lampami, krzesłami i designerskimi akcesoriami w surowym kolorze czarnym matowym. Tzw. elementy usługowe, które przybrały formę nieodzownej w lokalu publicznym konstrukcji nawiązującej do tradycji, przybrały tu szczególnie ekspresyjny charakter.

„Tradycja wyrabiania ciasta i piękno typowego dla Apulii tufu wulkanicznego musiały za wszelką cenę spotkać się z innowacją – dodaje Loiodice – W przypadku tego projektu postawiono na główny element lokalu, czyli ladę, która musiała być zgodna z kanonami piękna, czystości i elegancji, ale jednocześnie nie mogła wyrzec się swojej historii”. Umieszczono ją tuż przy wejściu i wyłożono wielkimi płytami o efekcie marmuru The Top Marble Look Capraia Book Match, cienkim gresem porcelanowym barwionym w masie (160 x 320 cm, grubość 6 mm), uzyskiwanym dzięki najbardziej innowacyjnym i zaawansowanym technologiom cyfrowym Marazzi. Element ten, na którym, niczym dekoracje, stoją piękne witryny ze szkła hartowanego, służące do wykładania przyrządzanych tu potraw, stanowi wyróżniającą się monolityczną konstrukcję, przy której można podziwiać przygotowywanie pizzy i kupić ją na wynos.

„Duże płyty Capraia znalazły się też na stołach i na ladzie, która – dzięki uruokowi prawdziwego marmuru – uczyniła to miejsce lubianym lokalem pełnym opowiadań i smaków zgodnych z tradycją, ale jednocześnie podążającym z duchem współczesności, aby każdy, kto trafi do tego miejsca, mógł poczuć się tutaj jak w domu”. Atmosfera jest przyjemna między innymi dzięki zastosowaniu takich ciepłych materiałów jak majoliki na ścianach czy naturalny dąb na meblach i boazerii, a jedna z nich, znajdująca się przed ladą, podtrzymuje blat do szybkiego spożywania posiłków. Lokal ten ma nieregularną powierzchnię i w dalszej części zwęża się, tworząc małą salę, w której znalazły się dwa krótkie rzędy stolików, z blatami wykonanymi z tego samego materiału, czyli The Top Marble Look Capraia Book Match, co pozwoliło – za sprawą trzeźwego wykorzystania materiałów i kolorów – uzyskać harmonijną ciągłość.

Zdjęcia: Aldo Dith