Promenade Tiburtina – przestrzeń zewnętrzna w miejskim wydaniu

czas trwania czytania minuty

Ta, zaprojektowana przez FAD Fucine Architettura Design we współpracy z Borzelli & Berta Architetti, innowacyjna ścieżka miejska była częścią projektu rewitalizacji terenów zewnętrznych kompleksu biurowego we wschodniej części Rzymu.

W 2019 roku projekt ten zdobył specjalne wyróżnienie w konkursie architektonicznym „La Ceramica e il Progetto 2020” (Ceramika i Projekt 2020) w kategorii „instytucjonalnej”.

W porozumieniu z właścicielami, postawiono sobie za cel stworzenie przed głównym wejściem do budynków złożonej, kompleksowej i wielopostaciowej przestrzeni, z nowymi ścieżkami, miejscami odpoczynku i zupełnie nowym systemem zieleni. Z jednego z trzech budynków kompleksu widać przez przeszkloną fasadę główną Tiburtinę, bardzo ważną i ruchliwą arterię komunikacyjną Rzymu. Obszar zewnętrzny znajdujący się tuż za tą fasadą działa jak filtr dla osi drogi. W projekcie tym skupiono uwagę na stworzeniu roślinnej „promenady” składającej się z dwóch ogrodów umieszczonych po obu stronach głównego wejścia do budynku. Większy ogród zaprojektowano jako dużą strefę relaksu, ze ścieżką dla pieszych i „wyspami” pełnymi drzew.

Jednym z charakterystycznych elementów projektu jest oświetlenie: system portalowy ze stali kortenowskiej udoskonala ścieżkę, a najlepiej jego efekty dostrzega się w godzinach wieczornych, gdy wyraźniej widać główną oś ścieżki dla pieszych, po bokach której znajdują się ławki o współczesnym, falistym kształcie. Oś ta jest poprzecinana mniejszymi poprzecznymi ścieżkami, które tworzą i wytyczają tereny zielone. Szczególną uwagę zwrócono na zrównoważony charakter wybranych rozwiązań technologicznych i materiałów. Wszystkie lampy są energooszczędne, a na dużych powierzchniach wykonano ażurowe chodniki i zasadzono wiele różnych gatunków zarówno wysokich drzew, jak i krzewów, podwajając wielkość powierzchni przeznaczonej na roślinność w porównaniu z dotychczas istniejącym terenem zielonym.

Płytki użyte do pokrycia części powierzchni promenady – obok których występują odcinki z betonu architektonicznego – służą zarówno pieszym, jak i pojazdom, umożliwiając bezpieczny przejazd służbom ratowniczym.

Projektanci postawili na płytki z gresu porcelanowego Marazzi z kolekcji Mystone Silverstone20 zainspirowanej sześcioma różnymi rodzajami kamienia naturalnego, tutaj w kolorze beżowym i w dostosowanych do tego zamówienia formatach 30 x 30 cm oraz 30 x 60 cm, o ultrawytrzymałej grubości 20 mm.

Kolekcja dostępna w wielu formatach, oferuje niezliczone możliwości układania i jest wzbogacona mozaikami zamontowanymi na siatce. Różne struktury powierzchni i zwiększone grubości pozwalają na takie ułożenie, by zachować ciągłość wizualną pomiędzy przestrzenią wewnętrzną i zewnętrzną.