Project Portfolio

Przyjazna środowisku willa na Riwierze Włoskiej

czas trwania czytania: 5 minuty

Przyjazna środowisku willa na Riwierze Włoskiej

Oszczędność energii i równowaga środowiskowa: oto kluczowe koncepcje projektu prywatnej, trzykondygnacyjnej rezydencji, charakteryzującej się hipertechnologicznym i w pełni przyjaznym środowisku zarządzaniem, którego autorem jest architekt Maurizio Varratta. Wybrany gres z kolekcji Mystone i Grande, obu w wersji Ceppo di Gré, zastosowanych w przypadku wielu okładzin wewnętrznych, był jednym z elementów estetycznych, który najbardziej wyróżnia ten nowy budynek.

„Nie jest łatwo znaleźć klientów, którzy potrafią w pełni powierzyć cały projekt własnego domu architektowi”, w ten sposób zaczyna opowiadać o projekcie Maurizio Varratta, pochodzący z Genui projektant będący „wychowankiem” Renzo Piano Building Workshop, a wcześniej wykładowca, również uczelni zagranicznych. „Dogadałem się jednak z klientami, wraz z którymi instynktownie podjąłem to wyzwanie”, objaśnia architekt, który od 1999 roku kieruje swoją pracownią, realizując projekty nie tylko architektoniczne lecz także z zakresu planowania przestrzeni, produktów i wnętrz.


Wyzwaniem tym była mieszcząca się na Riwierze Włoskiej przyjazna środowisku willa o wysokiej wydajności energetycznej. Projekt przewidywał wyburzenie istniejącego domu i wybudowanie budynku energooszczędnego: z oknami zawierającymi szyby o wysokim stopniu izolacji zarówno z punktu widzenia termicznego, jak i akustycznego, z matowymi częściami okładzin zewnętrznych o wysokiej efektywności energetycznej i akustycznej dzięki specjalnie zaprojektowanemu pakietowi izolacji, a także z systemem stałych oraz ruchomych ekranów, które ograniczają nasłonecznienie.


Również pod względem urządzeń budynek ten cechuje się wysokimi standardami w zakresie zrównoważonego rozwoju; zapotrzebowanie domu na energię w ciągu dnia jest całkowicie pokrywane dzięki panelom fotowoltaicznym o mocy 10 kW, które zainstalowano na jego dachu.


Willa posiada trzy kondygnacje. W piwnicy mieszczą się instalacje, rozdzielnice elektryczne i aparatura do recyrkulacji oraz oczyszczania wody basenowej, pralnia i pomieszczenie gospodarcze, do którego można wejść z ogrodu poprzez zmechanizowaną platformę podnośnikową. Na parterze, otoczonym wielkimi przeszkleniami „wychodzącymi” na ogród, znajduje się kuchnia, salon, pokój kąpielowy dla gości oraz dwie sypialnie z sanitariatami. Natomiast na pierwszym piętrze znajduje się główna strefa nocna (sypialnia, łazienka, garderoba i przedpokój), gabinet, sala muzyczno-telewizyjna, którą można przekształcić na sypialnię dla gości, z aneksem łazienkowym, duży taras i dwa pokaźne balkony otaczające budynek.


Najistotniejsze znaczenie miały tutaj zastosowane materiały. „Na podłogi wybrano dwa różne rozwiązania: płyty z litego drewna dębowego, pochodzącego z lasów przeznaczonych do wycięcia i ponownego zasadzenia, oraz gres firmy Marazzi w wersji Ceppo di Gré, w formie dużych płyt, które stanowią główny element stylistyczny całego projektu”, objaśnia architekt Varratta.


Kolekcja Mystone Ceppo di Gré, w kolorze Grey, została położona na podłogach w strefie dziennej, jako okładzina łazienek, ale też wykonano z niej schody prowadzące z parteru do piwnicy, również w formie okładziny. Natomiast płyty w bardzo dużym formaciei o niewielkiej grubości– zaledwie 6 mm – z kolekcji Grande Stone Look, Ceppo di Gré, wybrano jako okładziny w kuchni.


Efektem końcowym jest współczesnyi wyszukany styl. „Jak zawsze jest to efekt ścisłej współpracy między projektantem, technikami z poszczególnych firm i rzemieślnikami, którzy pracują z pasją i – wykorzystując swe kompetencje – poszukują innowacyjnych oraz po prostu odmiennych rozwiązań, aby uzyskać rezultaty, które potrafią naprawdę wiele zmienić”, podsumowuje architekt Maurizio Varratta.

zapoznaj się z kolekcjami