Project Portfolio

Relaks w otoczeniu zieleni: willa otwarta na krajobraz

czas trwania czytania: 4 minuty

Relaks w otoczeniu zieleni: willa otwarta na krajobraz

Villa Leonida, zrealizowana przez architekta Giuseppe Passaro z pracowni GPaSTUDIO, to budynek zanurzony w naturze, bez barier wizualnych, który tworzy efekt ciągłości dzięki materiałom rodzimym i tym przewidzianym przez architekturę. Jest to możliwe między innymi dzięki gresowi porcelanowemu z kolekcji Mystone i Grande, wykorzystanemu jako okładzina fasady.

Znajdujemy się w Ventoso, zamieszkałej przez niespełna 2 tysiące osób miejscowości leżącej w gminie Scandiano (Reggio Emilia).
Villa Leonida, zrealizowana według projektu architekta Giuseppe Passaro z GPaSTUDIO, powstała zgodnie z życzeniami rodziny zakochanej w naturze i uwielbiającej otwarte przestrzenie, która marzyła o rezydencji bez barier wizualnych, by móc cieszyć się pobliskim krajobrazem.
Obserwując kontekst i morfologię terenu, twórcy projektu postanowili nie odbiegać od tego, co dyktuje im natura zastanego miejsca: olbrzymi kamień w części podziemnej budynku, hamuje go i podtrzymuje jego konstrukcję, zapobiegając w ten sposób jego osunięciu się w dół zbocza. Postanowiono też uchwycić kolory i smukłe kształty otaczających obiekt drzew.
A dzięki delikatnemu nachyleniu wzgórza właściciele mogą podziwiać piękny widok na Scandiano i dolinę.


Część domu mieszcząca się na częściowo podziemnym parterze przeznaczona jest na strefę użytkową i jest ona w całości wykonana z żelbetu (piaskowanego i polerowanego), a poziom wyżej znajduje się salon: wielka otwarta przestrzeń dwubryłowa, w której spiralne żelazne schody prowadzą do biblioteki w formie antresoli, która rozpościera się aż do wnętrza kuchni, również wykonanej na całej wysokości.


Projekt przewidywał wyraźne i zdecydowane kontrasty, a jego autorzy starali się zachować zarówno równowagę z doliną i wzgórzem, którego budynek stanowi część, jak i ciągłość przestrzeni wewnętrznej z tym, co na zewnątrz. „To kontrast formalny, obejmujący przestrzeń i materiały, ale też przełamujący światło naturalne ze sztucznym”, wyjaśnia architekt Passaro, „taki był motyw przewodni idei projektowej bazującej na koncepcji tego, co niezbędne. W rezydencji tej na części północnej wykonano powierzchnię drewnianą, a w miarę, jak schodzi się ze wzgórza, do miejsca, w którym dolina pozwala dostrzec liczne odcienie szarości, budynek odzwierciedla ją w postaci szarych kamieni, w połączeniu z płytami, które pokrywają ściany i dachem z panelami cynkowo-tytanowymi na rąbek stojący”, dodaje architekt.


Gres porcelanowy, który wiernie odtwarza właściwości estetyczne naturalnego kamienia, odegrał istotną rolę w tym projekcie: wentylowane fasady wykonano z kolekcji Mystone Quarzite Platinum, której towarzyszy kolekcja Grande Metal Look w kolorze Iron Dark, pozwalająca na uzyskanie efektu naturalnego żelaza. We wnętrzu jako okładziny i podłogę w łazienkach zastosowano płyty z gresu porcelanowego z kolekcji Grande Marble Look Imperiale​, z charakterystycznym żyłkowaniem i odcieniami, które wyróżniają się na tle jednolitego charakteru pozostałych powierzchni.

zapoznaj się z kolekcjami