<link rel="stylesheet" href="/static/CACHE/css/a9f821c8cc3d.css" type="text/css" media="screen, projection">

Scuola Futuro Lavoro: psychologiczne oddziaływanie przestrzeni

Mediolańska pracownia Maurizio Lai Architects wykorzystuje materiały i układ przestrzeni w taki sposób, aby pomagać osobom z zespołem Aspergera w zwalczaniu stresu i aby ułatwiać im przyswajanie wiedzy.

Scuola Futuro Lavoro: psychologiczne oddziaływanie przestrzeni

Przyjazna i dobrze zaprojektowana przestrzeń sprzyja nauce. Sprawdza się to szczególnie w przypadku osób cierpiących nazespół Aspergera: łagodną formę autyzmu, która powoduje trudności w komunikacji i relacjach społecznych. Scuola Futuro Lavoro w Mediolanie, zaprojektowana przez pracownię Maurizio Lai Architects we współpracy z Fundacją„Un futuro per l’Asperger”, stawia sobie za cel wspomaganie nauki i socjalizacji tych osób poprzez ścieżkę szkolenia zawodowego. Szkoła zajmuje powierzchnię 450 m2 na pierwszym piętrze budynku przy Viale Cassala. Składa się z pięciu sal lekcyjnych, laboratorium, salek do rozmów oraz wielofunkcyjnej auli. Przestrzenie mają dobrze zdefiniowany układ przejść, z dynamiczną, ale nie chaotyczną perspektywą. „Projekt – mówi Maurizio Lai – został opracowany wspólnie z partnerami naukowymi z Istituto Sacra Famiglia i z profesorem Lucio Moderato z Fundacji. Już od 2017 roku prowadziliśmy długie rozmowy, aby zrozumieć potrzeby osób z zespołem Aspergera w zakresie przyswajania wiedzy i postrzegania przestrzeni. Na ich podstawie opracowaliśmy specyficzne rozwiązania dotyczące linearności przejść, współpłaszczyznowości powierzchni oraz jednolitości i powtarzalności klas”.

Sale lekcyjne zostały zaprojektowane w taki sposób, aby wyeliminować wszelkie źródła rozpraszania uwagi, zachowując jak najbardziej minimalistyczne powierzchnie wewnętrzne oraz zapewniając doskonały poziom komfortu cieplnego i akustycznego. „Głównymi źródłami rozproszenia uwagi dla tych osób” – kontynuuje Lai – „są bodźce dźwiękowe i świetlne. W związku z tym wyciszyliśmy sale lekcyjne, pokrywając ściany i sufity panelami dźwiękochłonnymi o bardzo wysokich parametrach technicznych. Następnie dokonaliśmy oceny dostępności światła naturalnego i zainstalowaliśmy automatyczne rolety o różnym stopniu przepuszczalności. Na końcu wybraliśmy przyciemniane sufitowe źródła światła, aby zapewnić światło pośrednie i rozproszone, a także oświetlenie punktowe ławek i blatów roboczych”. Okrągły „pokój ciszy”, o średnicy 250 cm, został urządzony w taki sposób, aby zapewnić izolację od dźwięków zewnętrznych, relaks i możliwość skupienia.

Wykończenia łączą w sobie ciepło drewna z prostotą gresu Mystone Ceppo di Gré (wykończenie Grey i format 75x150 cm), zastosowanego zarówno na posadzce, jak i na pionowych powierzchniach korytarza. „Gres oferuje doskonałe połączenie estetyki i technologii, a także łatwość konserwacji. Wykończenie przywołuje na myśl materiał drogi Mediolanowi, miastu, w którym znajdowała się pierwsza siedziba Scuola Futuro Lavoro. A dostępny duży format pozwolił na uzyskanie niesamowitej jednolitości powierzchni”.

 

Ph. Andrea Martiradonna

Może Cię również zainteresować…

Prezentowane kolekcje