<link rel="stylesheet" href="/static/CACHE/css/b432453ecd8a.css" type="text/css" media="screen, projection">

Strefa SPA w otoczeniu morza i śródziemnomorskiej roślinności

Grand Hotel San Pietro w Taorminie dysponuje strefą SPA z widokiem na wspaniałą panoramę. Podłogi o efekcie marmuru, które nadają dodatkową jasność, ściany, które nawiązują do skał krasowych i ściany z cegieł solnych zapewniają naturalny efekt, który tylko sprzyja czystemu relaksowi

Strefa SPA w otoczeniu morza i śródziemnomorskiej roślinności

Oferując zapierający dech widok na Morze Jońskie, Grand Hotel San Pietro w Taorminie stanowi miejsce relaksu w najczystszej jego formie.
Powstał w willi z początku XX wieku, którą niedawno odrestaurowano, a którą zaprojektowano z myślą o widokach i tarasach „wychodzących” wprost na morze. W 2020 roku odnowiono strefę SPA, według projektu architekta z Mesyny, Teresy Cammara, która zajęła się piwnicą stanowiącą podstawę basenu oraz znajdujących się powyżej solariów, tzw. „konstrukcją fundamentową”.
„Już podczas pierwszej wizji lokalnej”, opowiada Cammara, „od razu zauważyliśmy, że z miejsca tego rozpościerał się wspaniały widok na morze i zrozumieliśmy niesamowity potencjał tego projektu. Postanowiono więc połączyć w jedno wszystkie elementy SPA, jakie przewidziano w pomieszczeniach piwnicznych”.

Cała strefa wellness obejmuje powierzchnię aż 240 m²: „konieczne było zoptymalizowanie i zaprojektowanie pomieszczeń tak, aby goście czuli się w nich niczym w „łonie matki”, a „matkę” miała stanowić gęsta makiastopniowo schodząca w stronę niższych poziomów, pełniąca rolę ramy dla krajobrazu, w którym na pierwszym planie widać taormińską wyspę Bella”.
Ze wszystkich bowiem urządzeń mających sprzyjać relaksowi, takich jak jacuzzi czy szezlongi, rozpościera się widok na wspomnianą panoramę. „Wanny umieszczono na pierwotnych balkonachtak, by wchodziły one w bezpośredni kontakt z roślinnością, a łóżka relaksacyjne są skierowane na zewnątrz, podobnie zresztą jak prysznice emocjonalne, łaźnia turecka i sauna fińska”.

Aby nadać odpowiedni rytm i bliskość materialnąprzy rzędzie łóżek zastosowano ścianki działowe z cegieł solnych, które dzięki swej przeźroczystości przepuszczają światło również do bardziej ukrytej części znajdującej się z tyłu, czyli do pokoi masażu. Te ostatnie, choć znajdują się za ekranami, zawierają drugi rząd ścian solnych, co sprawia, że otoczenie jest zdrowsze, bardziej sugestywne i relaksujące. Jeszcze dalej znajdują się także przebieralnie i łazienki.

Otoczenie niemal total white. Płyty z gresu porcelanowego AllmarbleStatuario firmy Marazzi, w formacie 60 x 120 cm, odbijają światło naturalne, które wpada przez wielkie okna. Aby nadać odpowiedni rytm, w części zwróconej w stronę panoramy, utworzono pola dekoracyjne z dwoma różnymi wykończeniami Allmarble Lasa w wersji błyszczącej (lux) i satynowanej, przycięte na wymiar i ułożone w formacie 60 x 120 cm. „Wielkie płyty pozwoliły mi stworzyć eleganckie pomieszczenie, zachowując jednak właściwości mechaniczne i higieniczne, jakich wymaga się w tego typu środowiskach. Zastosowanie na podłodze strukturalnej wersji Allmarble zapewniło także właściwości antypoślizgowe i pożądany naturalny efekt”.

Jako okładziny ścianw łazienkach, łaźni tureckiej i strefie prysznica emocjonalnego wybrano Allmarble Frappuccino luxorazAllmarble Saint Laurent również lux(60 x 120 cm).
„Zapewniony efekt marmuru jest niezwykle sugestywny. Osoby korzystające z pryszniców w strefie mniej panoramicznej mają wrażenie, iż znajdują się w jaskiniach krasowych, których formacje mineralne kontrastują z dziełami rzeźbiarza”.

 

Zdj.: Daniele Domenicali

Może Cię również zainteresować…

W domu niczym w SPA

Łazienka zapewnia coraz lepsze wrażenia pod względem jej wykończenia, jak i pod względem aranżacji tego pomieszczenia ...

Dowiedz się więcej!

Prezentowane kolekcje