Project Portfolio

Z typowej „trattorii” do designerskiej restauracji: Locanda Nonna Rosa zmienia swoje oblicze

czas trwania czytania: 5 minuty

Z typowej „trattorii” do designerskiej restauracji: Locanda Nonna Rosa zmienia swoje oblicze

Gres porcelanowy odgrywa główną rolę w restylingu neapolitańskiej restauracji, która łączy w sobie prostotę i tradycję z kreatywnością i eksperymentowaniem.

Somma Vesuviana to neapolitańska gmina, która już od 1500 roku jest związana z kulturą i przetwórstwem dorsza oraz sztokfisza. To połączenie swoje korzenie ma w epoce, w której rozwijał się i utrwalał handel pomiędzy Europą Północną oraz obszarem u podnóża Wezuwiusza. Produkt ten na przestrzeni wieków stał się synonimem wiedzy, tradycji i doskonałości, a jednocześnie zapoczątkował istnienie prawdziwej dzielnicy pełnej typowych restauracji.


Locanda Nonna Rosa jest tam jedną z najbardziej znanych między innymi dzięki umiejętnościom podróżującego szefa jej kuchni, Vincenza Noceriniego. Prostota i tradycja łączą się z kreatywnością i eksperymentowaniem: można w ten sposób podsumować koncepcję leżącą u podstaw tej karczmy i będącą punktem wyjścia dla projektu restylingu, który powierzono architektowi Luigiemu Sorrentino.


Wnętrze zostało radykalnie przekształcone dzięki zastosowaniu nowych okładzin w dużym formacie oraz umiejętnemu wykorzystaniu istniejącej przestrzeni. Restauracja ta obecnie obejmuje kuchnię wydrążoną w tufie wulkanicznym, typowym materiale lokalnej architektury, dwie sale wewnętrzne i jedną zewnętrzną, z której częściowo widać strefę gotowania.


Sale wewnętrzne wykończono płytami Grande Concrete Look, gresem o efekcie cementu w formacie 160 x 320 cm, o grubości zaledwie 6 mm, w kolorze Graphite. Podłoga, wykonana praktycznie bez fug, nadaje wnętrzu wyszukany i minimalistyczny styl, a „przechodzi” również do toalet, w których ściany udekorowano wyrazistymi barwami kolekcji Crogiolo Lume Blue, mocno błyszczącymi cegiełkami z gresu porcelanowego w nietypowym rozmiarze 6 x 24 cm. Powierzchnie ceramiczne współgrają z naturalnymi powierzchniami zastanymi w tym obiekcie: kamieniem na schodach łączących ze sobą sale, ciepłym drewnem klasycznych mebli i tufem wulkanicznym na zewnętrznej werandzie.


Sala zewnętrzna w formie werandy mającej stanowić bujny ogród zimowy została natomiast wyłożona na podłodze gresem porcelanowym Mineral w formacie 75 x 150 cm, który wprowadza do projektu efekt metaliczny w dwóch różnych kolorach (Corten i Iron), tworząc łącznik w postaci ceramicznego dywanu.


W samym sercu Locanda Nonna Rosa, czyli w jej dużych i idealnie zorganizowanych kuchniach, podkreślono z kolei, pod każdym względem, tradycję: format płytek również tutaj jest niewielki (20 x 20), dekor nawiązuje do przeszłości poprzez efekt lastryko i teksturę dawnych płytek cementowych. Crogiolo D_Segni Scaglie wykorzystano zarówno w wersji Decoro Mix (na ścianie), jak i w formie szachownicy, korzystając z dwóch różnych kolorów, białego i antracytu (na podłodze).


Neutralne ściany, eleganckie oświetlenie i dobór wyszukanych elementów wystroju wnętrz podkreślają transformację poprzednich lokali, uwydatniając zmiany we współczesnym wydaniu w typowej karczmie, która stała się elegancką i designerską restauracją, pozostając jednak głęboko zakorzenioną w tradycji i prostych potrawach, których można posmakować w jej wnętrzu.

 

Projekt: Arch. Luigi Sorrentino ze studio Laud Dual

Zdjęcia: Erica Settembre