<link rel="stylesheet" href="/static/CACHE/css/a9f821c8cc3d.css" type="text/css" media="screen, projection">

Zallinger: popularny hotel w Alpach inicjuje nowy model gościnności

Zgodnie z koncepcją odpowiedzialnej turystyki, studio noa* przebudowuje schronisko Zallinger położone w Alpe di Siusi i stawia na naturalny efekt Mystone Pietra di Vals.

Zallinger: popularny hotel w Alpach inicjuje nowy model gościnności

Schronisko Zallinger, otwarte w połowie XIX w. na wysokości 2200 m u stóp Sassopiatto, sąsiadowało z siedmioma domkami górskimi i małym kościołem. Przebudowa, wykonana przez studio noa* z Bolzano, pozwoliła odtworzyć, w nowoczesnym ujęciu, oryginalny układ małej wioski, przywracając tradycyjne formy górskich pastwisk południowego Tyrolu.

Nowe części zbudowane są z prefabrykowanych modułów drewnianych wykonanych na zamówienie, aby lepiej wpasować je w kontekst projektu. Wspomniana koncepcja domków górskich pozwala uniknąć efektu refleksów odbijających się w szybach okien – niepożądanego w górach. Bazę noclegową głównej części schroniska, również odnowionej w duchu równowagi środowiskowej i odpowiedzialnej turystyki, liczącej pierwotnie 13 pokoi, powiększono o 24 pokoje znajdujące się w nowych domkach. Hotel Zallinger otrzymał certyfikat ClimaHotel i wdrożył plan mobilności, by do maksimum ograniczyć ruch samochodowy.

„Chcemy zaproponować nowe modele życia i gościnności, które z jednej strony odwołują się do tradycyjnych form i materiałów, a z drugiej – stawiają na jakość designu, wysoki komfort, równowagę środowiskową” – podkreśla architekt Stefan Rier ze studia noa*. „Środowisko alpejskie jest złożonym systemem, który należy zrozumieć i szanować. Uważamy, że ważne jest, aby wyobrazić sobie nowe przestrzenie do życia: miejsca na miarę człowieka, wygodne, przyjazne, ale przede wszystkim wyjątkowe i autentyczne”.

Na zewnątrz nowych domków zamontowano system przesuwnych drewnianych paneli osłaniających okna. Po ich odsłonięciu, ukazuje się widok na niezwykłą górską scenerię, natomiast po zamknięciu – panele tworzą w pokojach sugestywną grę światłocieni. W domkach oraz w części centralnej obiektu, architekci postawili na naturalne drewno, którym wyłożone zostały podłogi i ściany przywołując atmosferę tradycyjnych izb.

Do przestrzeni wspólnych najczęściej odwiedzanych przez gości, takich jak hol, restauracja i spa znajdujących się w głównej części kompleksu, a także do łazienek płynnie połączonych z sypialnią, studio noa* wybrało kolekcję gresu porcelanowego Mystone Pietra di Vals. Kolekcja ta wiernie imituje kolory i żyłkowanie powierzchni rzadkiego kwarcytu wydobywanego w kantonie Gryzonii (Szwajcaria). Dostępna w trzech kolorach – Greige, Antracite i Grigio – oraz w pięciu formatach – 60x120, 30x120, 75x75, 60x60, 30x60, 40x120 cm – w wariancie o grubości 2 cm – może być układana zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz pomieszczeń. Mystone Pietra di Vals łączy efekt kamienia naturalnego z łatwością konserwacji i wysokimi parametrami technicznymi, odpornością na działanie czynników atmosferycznych oraz na zużycie – co nie jest bez znaczenia w surowym klimacie wysokogórskim.

Może Cię również zainteresować…

Prezentowane kolekcje