<link rel="stylesheet" href="/static/CACHE/css/a9f821c8cc3d.css" type="text/css" media="screen, projection">

Efekt marmuru i płytek cementowych: modernizacja rezydencji baronów na Sycylii

Efekt marmuru i płytek cementowych: modernizacja rezydencji baronów na Sycylii

Gres o efekcie marmuru i płytki cementowe, które przypominają dawne okładziny, w połączeniu z umiejętnym przeprojektowaniem pomieszczeń przy wykorzystaniu nisz i kurtyn – oto sekret tej renowacji.

Autorem projektu modernizacji jest studio architektoniczne arch165, które poprzez wprowadzenie starannie przemyślanych zmian odmieniło wizerunek rezydencji baronów w Castronovo di Sicilia, sprawiając, że stała się ona jaśniejsza i bardziej funkcjonalna.

W wyniku przeprojektowania wewnętrznego układu pomieszczeń apartament otwiera się teraz bezpośrednio na strefę dzienną, dzięki czemu jest jaśniejszy i bardziej przestronny. Biel ścian przyczynia się do nadania lekkości pomieszczeniom, harmonizując z pastelowymi kolorami wyposażenia, a klasyka znajduje właściwą równowagę z nową architekturą współczesną.

W asymetrii i nieregularności salonu, wynikającej z grubości potężnych ścian, kluczowym elementem przestrzeni staje się ściana działowa wykorzystana jak kurtyna na scenie; przyciągająca uwagę, kontrastująca z bielą otaczających ją ścian, wykorzystuje ona niekwestionowany urok marmuru, z jego połyskiem i różnymi odcieniami kolorystycznymi tworzonymi przez nieregularne żyłkowanie. Efekt marmuru został uzyskany dzięki płytkom z gresu porcelanowegoMarazzi z kolekcji Evolutionmarble (format 120x60 cm). Wybór tego gresu jest metaforycznym podkreśleniem związku z regionem, ponieważ wykończenieBronzo Amani, z jego odcieniami i wariantami koloru, nawiązuje do żółtego marmuru ze starych kamieniołomów Castronovo di Sicilia, które obecnie nie są już wykorzystywane.

W pokoju kąpielowym struktura pomieszczenia miała decydujący wpływ na dokonane wybory stylistyczne; historyczny charakter nieruchomości podkreślono zarówno poprzez wykorzystanie płytek cementowychMarazzi Block, przypominających dawne dekoracje; jak i poprzez wykonane w ścianach nisze i sklepienia łukowe, nawiązujące do historycznej przeszłości budynku.

Ciągłość tylnej ściany, o matowej, zacieranej powierzchni, tworzyefekt żywicy i podkreśla głębię brył pokrytych dekorami mix z kolekcji Block.

Ta willa jest jak drogocenna szkatułka, niewątpliwie potrafi zaskoczyć odwiedzających, prezentując z zewnątrz cały urok minionych, wspaniałych czasów, a wewnątrz kryjąc nowoczesną duszę, którą można się delektować w każdym pomieszczeniu.

Projekt architektoniczny: studio architektoniczne arch165
Produkty: Evolutionmarble, Block

Wykorzystane kolekcje