<link rel="stylesheet" href="/static/CACHE/css/a9f821c8cc3d.css" type="text/css" media="screen, projection">

Pośród chmur

Pośród chmur

Projekt open air z płytkami cementowymi Block Marazzi

Wyobraźcie sobie letni wieczór, kolację z przyjaciółmi i mały raj na ostatnim piętrze nowoczesnego bloku w La Spezii, w Ligurii. Są tu ławki, duży stół, wiszące lampy, majolikowe dekoracje, rośliny w donicach i oczywiście widok.

To taras, który zaprojektowali Virginia Neri – architekt krajobrazu i Alen Ribechini – ogrodnik.
90 metrów kwadratowych umiejętnie podzielono na nowe strefy funkcjonalne, aby móc korzystać z przestrzeni zewnętrznej o każdej porze dnia. Strefa jadalna, strefa solarium, mały kącik relaksacyjny – różne przestrzenie, którym nadano ciągłość dzięki wspólnej drewnianej posadzce.
Pływająca podłoga z drewna Ipé wydziela strefy i wyznacza ścieżki, podzielone pasami otoczaków z szarego marmuru Bardiglio.

Centralnym punktem tarasu jest strefa jadalna, gdzie zarówno blat roboczy, jak i ławki są w całości obłożone płytkami cementowymi z gresu porcelanowego 15x15 cm w szaro-beżowych odcieniach, z kolekcjiBlock Marazzi. Szaro-beżowy kolor płytek został powtórzony w kamiennej umywalce umieszczonej obok blatu kuchennego. Dzięki motywowi inspirowanemu ręcznie malowaną majoliką płytki tworzą ciekawy wzór na blacie roboczym jadalni oraz na ławkach, stanowiąc jedyny element dekoracyjny tarasu, gdyż wszystkie pozostałe materiały i elementy wyposażenia są wyłącznie w jednym kolorze.

Gres porcelanowy to doskonały wybór jako okładzina stałych elementów wyposażenia przestrzeni takiej jak ten taras, który pozostaje zawsze otwarty, wystawiony na działanie słońca i podmuchy słonego wiatru; to również idealny materiał na kuchenny blat roboczy, ponieważ jest wytrzymały i łatwy w czyszczeniu.

Wreszcie, na tle neutralnej palety barw wyróżnia się zieleń roślin doniczkowych: nie są one liczne, ale zostały starannie wybrane, tak aby wytrzymały nawet najbardziej niekorzystne warunki atmosferyczne, i są jednym z kluczowych elementów projektu.

Wykorzystane kolekcje