<link rel="stylesheet" href="/static/CACHE/css/a9f821c8cc3d.css" type="text/css" media="screen, projection">

Od dawnego warsztatu stolarskiego do „warsztatu życia”

Od dawnego warsztatu stolarskiego do „warsztatu życia”


Światło oraz tradycyjne okładziny, takie jak gres o efekcie drewna, wykorzystane do przekształcenia warsztatu stolarskiego w przestrzeń mieszkalną.

Aby zobaczyć ten projekt lecimy do Hiszpanii, do nadmorskiej dzielnicy Walencji Cabanyal, słynącej z kolorowych starych domów i krajobrazu, które przypominają dawne opowieści rybaków. To właśnie w tym sugestywnym miejscu zlokalizowany jest poddany renowacji obiekt , opuszczony warsztat stolarski, który został przekształcony w mieszkanie.

Rozbudowany poziomo apartament, ze strefą dzienną zwróconą w kierunku elewacji zachodniej i strefą nocną zwróconą na patio, to projekt rewitalizacji opracowany przez architektów ze studia Estudio Veinteporveinte. Jego główny zamysł skupia się na oświetleniu. W związku z tym przywrócono oryginalny podział powierzchni zewnętrznych, a w głównych drzwiach wejściowych zamontowano okiennice, które regulują natężenie naturalnego światła. Zmieniono również wymiary dziedzińca, aby umożliwić większy dopływ światła.

Strefę dzienną łączy ze strefą nocną korytarz, w którym każdy element został zaprojektowany jako nawiązanie do komercyjnej i warsztatowej przeszłości tej przestrzeni. Głównym pomieszczeniem dawnego warsztatu był obecny salon. Wciąż wyraźnie widać zarówno oryginalną konstrukcję sklepienia belkowego, jak i nisze, które powstały podczas kolejnych rozbudów dokonywanych w ciągu 90 lat istnienia budynku.

Zastosowano tradycyjne tekstury,od posadzek z gresu porcelanowego, nawiązujących do ciepła drewna, po lakierowaną ceramikę lub biały tynk na okładziny ścienne. Wybrany na posadzki efekt drewna został uzyskany dzięki jasnym odcieniom kolekcji Treverkhome Betulla Marazzi. Efekt drewna w tym odcieniu przyczynia się do ocieplenia przestrzeni, czyniąc ją bardziej przytulną, jest też doskonałym wyborem również ze względu na fakt, że ułatwia rozprzestrzenianie się ciepłego, naturalnego światła, wpadającego przez drzwi i okna wychodzące na ulicę. Znajdujemy tu nawiązanie do tradycji poprzezefekt drewna,ale również współczesny akcent, uzyskany dzięki wysokim parametrom technicznym charakteryzującym gres porcelanowy, a także dzięki dużemu formatowi płytek, 20x120 cm.

W planimetrii o prostej i tradycyjnej zabudowie pokój dzienny, jako główne pomieszczenie, zajmuje większość powierzchni i staje się przestrzenią, w której można pracować, odpoczywać, mieszkać. Jest również miejscem przechodnim. Strefa zabaw dla dzieci, miejsce na rower, stanowisko do nauki, pokój do tańca, kącik do czytania. Przytulna przestrzeń z ciepłym naturalnym światłem i tradycyjnymi okładzinami. Warsztat życia.

Wykorzystane kolekcje