<link rel="stylesheet" href="/static/CACHE/css/a9f821c8cc3d.css" type="text/css" media="screen, projection">

Jak przekształcić nieużywane przestrzenie w przytulne rezydencje: przykład Depandance MC w Como

Jak przekształcić nieużywane przestrzenie w przytulne rezydencje: przykład Depandance MC w Como

Profesjonalny projekt renowacji z wykorzystaniem gresu o efekcie drewna Treverkhome i gresu Multiquartz do zastosowań zewnętrznych

Dzięki profesjonalnemu projektowi renowacyjnemu możliwe jest przekształcenie niewykorzystanych przestrzeni w nowoczesne rezydencje, wyposażone we wszelkie udogodnienia.

Godnym uwagi przykładem jest Dependance MC – projekt zrealizowany przez studio VS Architettura w Bellagio, w prowincji Como. W wyniku przeprowadzonych prac trzy niewykorzystywane małe budynki, stanowiące część posiadłości, zostały przekształcone w domki dla gości i przystosowane do celów mieszkalnych.

Na zewnątrz projekt idealnie wpasowuje się w kontekst krajobrazowy willi i parku. W celu zapewnienia jednolitości fasady na elewacji frontowej zachowano trzy istniejące wejścia, z których dwa były już oryginalnie łukowe. Na elewacji tylnej nowe otwory wejściowe wykonano w stylu głównych, w kształcie łuku i z okiennicami skrzydłowymi.

Ponadto zoptymalizowano przestrzeń zewnętrzną, połączoną z ogrodem willi, dzięki wykonaniu nowej posadzki zewnętrznej.

Gres o efekcie kamienia Multiquartz Marazzi, o mocno strukturalnym i stonowanym wyglądzie, doskonale nadaje się do włączenia w prestiżowe konteksty krajobrazowe: został on wykorzystany do ułożenia nowej posadzki zewnętrznej, w odcieniu Gray i formacie 30x60 cm.

W części wewnętrznej projekt podkreśla walory istniejących pomieszczeń i ich architektury dzięki przepięknej antresoli oraz wyposażeniu wrustykalnym,przytulnym stylu.

Tam, gdzie było to możliwe, uwidoczniono kamienie wmurowane w oryginalne ściany, wykonano też drewnianą antresolę i schody, które doskonale komponują się z oryginalnymi drewnianymi belkami stropowymi.

Gres o efekcie drewna Treverkhome, ułożony na posadzce i na części ścian w formie boazerii, doskonale współgra z historycznymi wnętrzami. Treverkhome imituje bowiem drewno o najbardziej wyszukanych i cennych układach słojów, nadających mu mocno strukturalny, naturalny wygląd. W projekcie wykorzystano kolekcję Treverkhome w formacie 30x120 cm i wykończeniu imitującym modrzew, który dzięki swojej naturalnej i bardzo ciepłej nucie szczególnie dobrze współgra z istniejącymi drewnianymi elementami.

Wykorzystane kolekcje