<link rel="stylesheet" href="/static/CACHE/css/53371178d549.css" type="text/css" media="screen, projection">

Building Via Ceresio

Milan (MI) Włochy
Building Via Ceresio

W Mediolanie, w ramach projektu rewitalizacji obszaru po dawnej elektrowni Enel, budynek z 1930 roku z fasadą wychodzącą na Via Ceresio 7/9, został przebudowany i przerobiony na biurowiec. Projekt wykonała pracownia Asti Architetti, specjalizująca się w renowacjach budowlanych z zachowaniem pierwotnych cech szczególnych budynków. Pierwotne fasady zastąpiono fasadami na całej wysokości. Pozostawiono oryginalny profil, zachowując ponad 60% istniejącej konstrukcji, a pomieszczenia wewnętrzne tak rozmieszczono, aby utworzyć charakterystyczne dla biurowców open space’y.

Ze względu na specyficzną sytuację na placu budowy – front bowiem obiektu graniczył z czynnym zakładem Unareti, mediolańskiej firmy zarządzającej energią elektryczną – studio Asti Architetti postanowiło zastosować płyty z gresu w dużym formacie, rozmiar 160 x 320 cm, z kolekcji Grande Stone Look, z wykończeniem Ceppo di Gré Grey, aby sprawić, że montaż będzie sprawniejszy i szybszy. Wpłynęło to również na wybór fasady wentylowanej z zastosowaniem płyt w dużym formacie.

Jeśli chodzi o wykończenie wnętrz, na podłogi i okładziny łazienek wybrano kolekcję z gresu porcelanowego Progress, w odcieniu Beige. Z kolei w pomieszczeniach technicznych, na podłogach i jako listwy przypodłogowe, zastosowano kwadratowe płytki ceramiczne w formacie 20 x 20, z wykończeniem błyszczącym w wersji Bianco z kolekcji SistemC.

zapoznaj się z kolekcjami projektu