CA’ VENEZIA

Venice (VE), Włochy

marazzi ca venezia 000.jpg

Projektanci z pracowni AI Progetti zdołali połączyć w nowym centrum sportowym CA’ VENEZIA tradycję z nowoczesnością, a było to możliwe m.in. dzięki zastosowaniu takich materiałów ceramicznych jak gres Cementum i dzięki technologi podłogi pływającej.

Centrum sportowe CA’ VENEZIA, położone w strategicznym punkcie dzielnicy Mestre (Włochy), to nowe miejsce dla weneckiej społeczności piłkarskiej, w którym z dumą przywitano sekcję młodzieżową, wiosenną oraz pierwsze drużyny: męską i żeńską.

Centralnym elementem tego ambitnego projektu, który opracowało studio AI Progetti, jest budynek Headquarters — „bijące serce” tego centrum sportowego. Ten innowacyjny obiekt jest nie tylko siedzibą administracyjną i sportową, swym wyglądem bowiem ma przypominać kamienicę, ale w nowoczesnej odsłonie. Jego konstrukcja obejmuje charakterystyczne elementy tradycyjnej architektury weneckiej, ale w nowoczesnej odsłonie i ma stanowić dzieło odzwierciedlające wyjątkową tożsamość miasta.

W wewnętrznych przestrzeniach budynku znalazły się przebieralnie, biura i oczywiście toalety, a jako główny element wykończeniowy wybrano — na wszystkie podłogi i okładziny siedziby klubu piłkarskiego — gres porcelanowy Cementum, w różnych kolorach (od tych jaśniejszych, jak Ash i Nickel, po ciemniejszy Carbon), formatach i wariantach powierzchniowych. Materiał ten nie tylko nadaje przestrzeniom współczesną estetykę, lecz także gwarantuje doskonałe parametry. Powstaje z materiałów pochodzących z recyklingu, z zastosowaniem najbardziej zaawansowanych technologii Premium Technology marki Marazzi, i doskonale wpisał się w potrzeby tak dynamicznego obiektu sportowego. Co więcej, dzięki przyznanym mu certyfikatom, przyczynia się on do uzyskania tzw. kredytów LEED.

Charakterystycznym elementem architektonicznym tego projektu jest otaczająca budynek loggia, z której roztacza się panoramiczny widok na boiska piłkarskie. W części zewnętrznej projektanci postanowili zastosować podłogę pływającą, wykorzystując tę samą kolekcję o efekcie betonu, ale w formacie 60 x 120 cm w wersji 20 mm (Cementum20). Podłoga podniesiona charakteryzuje się wysokoefektywną technologią, bowiem umożliwia stworzenie pod powierzchnią podłogi przestrzeni technicznej, w której można umieścić wszystkie instalacje.

Podsumowując, centrum sportowe CA’ VENEZIA to nie tylko miejsce do gry w piłkę nożną, ale przykład ikony architektury, która ucieleśnia duszę i pasję weneckiej piłki nożnej.


Credits:
Projektant systemów: TFE Ingegneria
Zdjęcia: Marco Zanta

Zapoznaj się z kolekcjami projektu