
Projektanci
Dimitris Papanastasiou
Architekt Papanastasiou Dimitris zaproponował w swym projekcie w miejscowości Faliraki, na wyspie Rodos, koncepcję o międzynarodowym charakterze, która – między innymi za sprawą interesującej różnorodności tekstur z ceramiki i gresu – zapewnia niezwykle wyrazisty przekaz wizualny.
Faliraki, nadmorska miejscowość na wschodnim wybrzeżu wyspy Rodos, znana jest ze swej długiej piaszczystej plaży i licznych niewielkich zatoczek w południowej jej części, a szmaragdowozielony kolor wody morskiej nie ustępuje tam w niczym widokom na plażach Karaibów. Ale Faliraki znana jest również z tego, iż stanowi centrum życia nocnego wyspy – miejsce, w którym miasto to tętni życiem tak w nocy, jak i w ciągu dnia.
Mieści się tutaj Esperides Beach Hotel, resort dysponujący wszelkimi elementami komfortu, zapewniający swym gościom wrażenia, o jakich marzyli, zarówno oczekując rozrywki, jak i po prostu licząc na spokojne wczasy i dobre samopoczucie.
Zrealizowany niedawno projekt architekta Papanastasiou Dimitrisa obejmował całą podziemną część hotelu, wielki obszar, który właściciel chciał przekształcić w przestrzeń wielofunkcyjną – rozległy obszar w stylu międzynarodowego lotniska, w którym znalazłby się mini market i sala gastronomiczna Projektant potrafił stworzyć sugestywne miejsce, w którym różne style tworzące tę różnorodną i skomplikowaną sytuację, powiązano tak, by stanowiły spójną jedność „mówiącą” wielokulturowym językiem. Przestrzeń ta charakteryzuje się różnymi teksturami dobranymi z myślą o zapewnianiu niezwykle wyrazistego efektu wizualnego, a spójność estetyczną zachowano w niej dzięki wykorzystaniu tylko jednego materiału – gresu porcelanowego Marazzi – wybranego ze starannie opracowanej i efektywnej gamy kolekcji.
Występujący w przewadze elegancki gres porcelanowy Allmarble w wariantach Golden White, Elegant Black i Pulpis, na którym odtworzono charakterystyczne żyłkowanie najbardziej ekskluzywnych marmurów, wyznacza obszar powitalny, nawiązując do kolistej formy stołu.
W obszarach sąsiadujących perfekcyjna ziarnistość kamienia i delikatne cieniowanie tła, powstałego z płytek Mystone Gris Fleury wykonanych z zastosowaniem technologii Premium High Performance i występujących w tym przypadku w kolorach Nero oraz Taupe, podkreślają podłogę przedsionka i korytarzy, zapewniając doskonałą synergię z gresem o wysokich parametrach technicznych z certyfikatem Ecolabel SistemT Graniti Grigio Chiaro (30 x 30 cm) i eleganckim oraz bardziej miękkim wykończeniem o efekcie drewna Noce Francese (15 x 120 cm) z kolekcji Treverkchic.
A atmosferze sali gastronomicznej nadano jeszcze bardziej przyjemny charakter dzięki zastosowaniu serii Crogiolo. Poprzez sprytny trik projektant wybrał kolory poszczególnych kolekcji w oparciu o potrawy proponowane na różnych stoiskach – Zellige Bosco w przypadku sałatek, Lume Blue w przypadku ryb, oraz Zellige Corallo i Lume Musk w przypadku mięs i strefy grillowej – sprawiając, że w ten sposób materiał ceramiczny stanowi szybki element rozpoznawczy. Ale też przekazuje koncepcję nieprzerwanej tradycji rzemieślniczej łączącej „naczynie” (którym jest dana przestrzeń i wykańczające ją materiały) z jego „zawartością” (w tym przypadku jedzeniem), wyrażanej przez niesamowite efekty zapewniane dzięki nietypowemu ułożeniu i gradacji kolorów materiału ceramicznego (10 x 10 i 6 x 24 cm).
Galeria projektów
Zapoznaj się z kolekcjami projektu