Sítio Valverde

Lisbona Portugalia
Valverde Hotel Lisboa — wyraz gościnności - 1

Zaprojektowana przez pracownię architektoniczną Bastir restauracja w samym sercu Lizbony odsłania kanony historyczne przeniesione do iście współczesnego klimatu

José Pedro Vieira i Diogo Rosa Lã, czyli pracownia Bastir–Arquitectura e Design de Interiores, zrealizowali w Portugalii wiele projektów — domów prywatnych, hoteli, restauracji — potwierdzając swoją współczesną i minimalistyczną wizję, charakteryzującą się eleganckim żyłkowaniem odnowionej tradycji historycznej i odrobiną stylu fusion.

Tak jest w przypadku wykwintnej, jedynej w mieście restauracji sieci Relais & Châteaux, Sítio del Valverde Hotel Lisboa, którą otwarto niedawno po trzech latach przebudowy i która mieści się przy Avenida Da Libertade, jednej z najbardziej eleganckich arterii stolicy. Tradycyjna kuchnia w wydaniu szefowej kuchni Carli Sousy, wyrafinowana klientela, wysokie sufity, dzieła sztuki, meble w stylu vintage, swobodna i eklektyczna atmosfera: to obowiązkowy punkt programu nie tylko dla smakoszy.

Pionowe drewniane przegrody przypominające żaluzje przeciwsłoneczne, dzielą przestrzeń pomieszczenia i oddzielają stoły, gwarantując prywatność w cichej i relaksującej atmosferze, między innymi dzięki ciekawemu zastosowaniu na suficie materiału Burel — lokalnej tkaniny z czystej wełny, podobnej do filcu, o niezwykłych właściwościach dźwiękochłonnych. „Londyńskie wspomnienia i atmosfera nowojorskich kamienic zostały przełożone tu na klasyczny i elegancki język. Chcieliśmy stworzyć wyjątkowe, odmienne otoczenie poprzez zastosowane oświetlenie, dobór tkanin i organizację przestrzeni, tworząc oazę komfortu i dyskretnego luksusu, przestrzeń o intymnej atmosferze, jak w domu”.  

Po wejściu do sali restauracyjnej niewątpliwie wzrok przykuwa podłoga, ułożona w mistrzowskim połączeniu kolorów i światła. Płytki z gresu porcelanowego Crogiolo Lume, w formacie 6 x 24 cm, ułożone w jodełkę na przemian w kolorach Green, Blue i Black, mają przypominać tkaninę, tworząc dzięki swojej błyszczącej powierzchni wibracje światła, które odbija się od celowo niedoskonałej powierzchni, dzięki czemu pracownia Bastir osiągnęła założony przez siebie efekt „sytuacji wyjątkowej”.

W pobliżu podgrzewanego basenu, w kontraście do jasnych płyt wapiennych z lokalnego kamienia, zastosowano małe płytki ceramiczne z kolekcji Crogiolo Zelligez wykończeniem Carbone Lux, przeznaczone na okładziny ścian i podłogę basenu. To zaskakujący i uderzający kolor, który przywodzi na myśl głębokie barwy dna Atlantyku.       

Dążenie pracowni do unikalności znajduje odzwierciedlenie w wyborze linii Crogiolo, które nawiązują do rzemieślniczego kunsztu i umiejętności manualnych ceramików w nowoczesnym wydaniu, odtwarzając estetykę i wrażenia dotykowe płytek wykonanych ręcznie.


Ph Marília Maia e Moura

zapoznaj się z kolekcjami projektu