Tyrolit Uffici

Thiene (VI), Włochy

marazzi tyrolit 000.jpg

Celem projektu studio Tixa było przekształcenie dawnego budynku przemysłowego na miejsce współczesne i wielofunkcyjne przeznaczone na nowe biura firmy Tyrolit. Zamierzano podkreślić walory istniejącej przestrzeni i tak ją zoptymalizować, aby zapewnić osobom, które będą w niej mieszkać i pracować dobre samopoczucie.

Dla nowej siedziby firmy Tyrolit studio Tixa wykonało projekt adaptacji dawnego budynku przemysłowego z myślą o pełnieniu różnych funkcji tak, by przekształcić go w przestrzeń wielofunkcyjną, która sprosta wymaganiom współczesności. Kluczowym elementem była troska o zapewnienie więzi między przestrzeniami wewnętrznymi i zewnętrzem, biorąc pod uwagę to, jak ważna jest spójność otoczenia.

Z myślą o poprawie dobrostanu użytkowników, w projekcie skoncentrowano się na optymalizacji światła naturalnego w biurach. Okna oraz inne otwory opracowano zgodnie z koncepcją wyważonego oświetlenia, unikając zbyt inwazyjnych czy irytujących efektów. Nie tylko przyczyniło się to do stworzenia przyjemnych miejsc pracy, lecz także pozwoliło na mniejszą potrzebę stosowania w ciągu dnia sztucznego oświetlenia.

Dzięki dobraniu neutralnych materiałów budynek zyskał nowoczesną i ponadczasową estetykę, a jego pomieszczenia i otoczenie są miłe dla oka oraz odpowiednio wyważone. Na wszystkie podłogi biur projektanci wybrali kolekcję z gresu porcelanowego o efekcie kamienia Mystone Travertino Classico 60 x 60 cm oraz tę samą kolekcję jako okładzinę niektórych ścian, dobierając różne rozmiary płyt i różne sposoby ułożenia, z charakterystycznym przesunięciem.

W przypadku łazienek postawiono na mocno błyszczące cegiełki Crogiolo Lume Blue na ścianach, tworzące niesamowitą grę świateł, natomiast zarówno na podłogach, jak i jako blaty wykorzystano w głównej mierze kolekcje Mystone Travertino i The Top Stone Look Travertino, dzięki którym pomieszczeniom zdołano nadać pożądane wrażenie ciągłości.

W projekcie przyjęto podejście bazujące na takich rozwiązaniach, które mają promować dobrostan fizyczny i psychologiczny osób, stwarzając środowisko funkcjonalne, zrównoważone i estetycznie przyjemne.


Zdjęcia: Marco Zanta

Zapoznaj się z kolekcjami projektu