<link rel="stylesheet" href="/static/CACHE/css/4d686c7236cd.css" type="text/css" media="screen, projection">

Biuro i magazyny Wilkinson

Phoenix Stany Zjednoczone

Anonimowe elewacje dużego budynku, w którym mieszczą się magazyny i biura firmy Wilkinson, wykonane z płyt betonowych wykończonych lastriko, zostały całkowicie przebudowane w ramach przeprowadzonych prac modernizacyjnych. Dolna część dużej fasady wejściowej wyróżniała się nieregularnym rozmieszczeniem drzwi i okien, które zostały połączone stalową belką o długości ponad 40 m w żywym żółtym kolorze. Górna część belki, ok. 2,5 m nad ziemią, jest również dolną krawędzią nowej elewacji wentylowanej, która otacza cały budynek, nadając mu świeży i dynamiczny wygląd z charakterystycznym lustrzanym efektem, integrując architekturę z otoczeniem. Zastosowanie prostej i ciągłej okładziny ceramicznej nadało budynkowi nową godność architektoniczną. Dzięki zastosowaniu tej technologii znacząco zmniejszono poziom zużycia energii na ogrzewanie i chłodzenie budynku. Marazzi Engineering dostarczyło i zaprojektowało fasadę ciągłą z płyt z gresu porcelanowego 60x60, zamontowaną w systemie z widocznymi kotwami. Projekt otrzymał prestiżową nagrodę Ceramic Tiles Italy Design Competition w 2005 r. w kategorii „Architektura komercyjna”.

Projektanci

  • Michael P. Johnson

Szukaj projektów