<link rel="stylesheet" href="/static/CACHE/css/4d686c7236cd.css" type="text/css" media="screen, projection">

Domy szeregowe

Portovecchio di Portoguaro (VE) Włochy

Kompleks mieszkaniowy wyróżnia się elementem o silnej konsystencji materiałowej, rodzajem ściany, która konfrontuje się z kontekstem miejskim, jakby chcąc chronić jego wnętrze. Cokół jest wentylowaną ścianą wykonaną z płyt z gresu porcelanowego Stone-Collection. Okładzina w formacie 30x120 cm podkreśla poziomą percepcję budynku i sprawia wrażenie, jakby ściany były wyłożone kamieniem. Cokół przecinają duże loggie podniesione do poziomu pierwszego piętra, aby nie zaburzać ciągu budynku. Na wyższej kondygnacji osadzony jest natomiast lżejszy element, który wydaje się być mocno zamknięty przez cokół i który wznosi się na czołach i zakańcza krótki prospekt osiedla. Materiały wykończeniowe starają się odciążyć ten element podnoszący – biały tynk łączy się ze srebrzysto-metalowym pokryciem, a następnie miesza się i wtapia w horyzont. Także krawędzie klap zaokrąglają się i łączą w jednej płaszczyźnie ze ścianą, aby nie przeciwstawiać się liniom okapu, które ograniczają i jasno wyznaczają wysokość budynku.

Projektanci

  • Francesco Steccanella
  • Roberto Galasso

Kategorie

Szukaj projektów