<link rel="stylesheet" href="/static/CACHE/css/a9f821c8cc3d.css" type="text/css" media="screen, projection">

„Il cielo” iGuzzini

Barcellona Hiszpania

„Il cielo” iGuzzini znajduje się w pobliżu najważniejszych węzłów transportu drogowego w Barcelonie, na niestabilnym gruncie.Nie zmieniając topografii, w pierwszej kolejności zaprojektowano dużą, regularną podziemną przestrzeń magazynową, parking, showroom, audytorium i pomieszczenia techniczne. Powstałe w ten sposób zadaszenie pełni funkcję podłogi technicznej, a przestrzeń wykorzystywana jest jako zewnętrzny showroom.Na tym podziemnym kontenerze wznosi się budynek o przeznaczeniu biurowym, o kształcie kuli, lekko zdeformowany w części południowej. W dużej, pustej centralnej przestrzeni znajduje się tylko jeden filar, na którym wspiera się cały budynek, co pozwala uzyskać efekt doświetlenia budynku i lepszej kontroli zużycia energii elektrycznej. Przestrzenie zaaranżowane w tym obiekcie są przeznaczone na biura, na wyższych poziomach znajdują się natomiast sale przeznaczone na badania.Marazzi dostarczyło materiał na podłogi podniesione na wszystkich poziomach, na zewnątrz oraz na posadzki i okładzinę ścian miejsc usługowych. Ponadto, do wyłożenia głównych schodów stworzono dedykowany produkt powstały przez docięcie gresu EvolutionStone i SistemT Graniti.

Szukaj projektów