<link rel="stylesheet" href="/static/CACHE/css/c4f88afd41cf.css" type="text/css" media="screen, projection">

Kompleks mieszkaniowy „Ai Giardini”

Udine (UD) Włochy

Pierwotny projekt kompleksu mieszkaniowego nie przewidywał zastosowania okładziny zewnętrznej z wentylowaną elewacją. Aby odpowiednio wykorzystać zalety tej technologii bez naruszania oryginalnej formy niektórych kluczowych elementów, konieczne było nawiązanie ścisłej współpracy między projektantem, firmą i biurem technicznym Marazzi Engineering. To ostatnie było w stanie zaproponować odpowiednie rozwiązania wszystkich problemów, w tym kwestii estetycznych. Z uwagi na zróżnicowaną modułowość geometryczną – zarówno w poziomie, jak i w pionie – obawiano się, że trudno będzie dostosować kształt płytek ceramicznych bez wprowadzenia elementów kompensacyjnych, które jednak zakłóciłyby modułową ciągłość pokrycia. Dlatego też bardziej odpowiednie wydało się zastosowanie płyt kamiennych, których wymiary, dzięki ich modułowemu charakterowi, można było dostosować do różnych wymiarów elewacji. Było to rozwiązanie sprzeczne z oczekiwaniami klienta, który chciał nadać budynkowi bardziej nowoczesny wygląd. Wybrano zatem gres porcelanowy Stone-Collection w dwóch odcieniach – jasnym i ciemnym, w formacie poziomym, który w pełni zaspokoił oczekiwania estetyczne, nie naruszając elementów architektonicznych projektu, a jednocześnie gwarantując modułową jednolitość pokrycia.

Projektanci

  • Parmegiani Giuliano

Kategorie

Szukaj projektów