<link rel="stylesheet" href="/static/CACHE/css/a9f821c8cc3d.css" type="text/css" media="screen, projection">

Kondominium Fu Hua Chien Hsi

Lin Kou Taiwan

Budowanie i przekształcanie miast to niezwykle ważne zobowiązanie, jak zaciągnięcie kredytu na przyszłość, może stać się okazją do wprowadzenia lepszych warunków środowiskowych do rozwijającego się krajobrazu miejskiego, oferując nowe przestrzenie dla relacji i życia w wysokiej jakości. W tym duchu architekt Yao Jen Lu podjął się zaprojektowania części wspólnych luksusowego kondominium Fu Hua Chien Hsi. Więcej niż filtr oddzielający przestrzeń publiczną od prywatnego serca budynku, projekt Yao Jen Lu stanowi zaproszenie do wejścia w ciepłą atmosferę, którą tworzą eleganckie drewniane panele. Przestrzeń zbudowana jest jako wieloetapowa trasa, przerywana cennymi inkrustowanymi posadzkami, których wzór podkreśla głębię pomieszczenia. Powierzchnia przy wejściu – beżowe nakrapiane płyty w formacie 60x120 z gresu porcelanowego Soho Marazzi – jest zaprojektowana według koncepcji fałszywej perspektywy uzyskanej przez zastosowanie drewnianych wstawek parkietowych w ciepłym bursztynowym odcieniu. Za strefą recepcyjną, w środkowej części korytarza znajduje się okrągły salon, ledwo osłonięty lekką konstrukcją zbudowaną ze smukłych drewnianych listew. Także tutaj posadzka podkreśla koncepcję aranżacyjną przestrzeni. Projekt kompozycji kołowej zrealizowano układając naprzemiennie panele drewniane oraz płyty gresowe, które specjalnie docięto do trapezoidalnego kształtu i które utworzyły kołowy wzór. Po minięciu tego centralnego punktu obiektu, układ pomieszczenia załamuje się pod długą przeszkloną ścianą. W powstałym w ten sposób komfortowym pokoju wypoczynkowym, urządzonym jest w odcieniach beżu i ciemnych szarości, znajduje się strefa do czytania i rozmów oraz mały gabinet i elegancki bar. Z taką samą starannością i wykorzystując tą samą paletę barw urządzono inne strefy obiektu. Korytarze wyłożono dużymi płytami w formacie 60x120 cm Stone Collection Marazzi w kolorze kości słoniowej, komponującymi się z modułami z białego gresu w formacie 50x50 cm z kolekcji Metope Marazzi, którymi wyłożone są ściany. W strefie basenowej błękit zbiornika basenowego współgra z ciepłymi odcieniami ścian wyłożonych Sandstone Avorio produkowanym przez Marazzi España oraz posadzkami pokrytymi modułami 30x60 cmz serii Percorsi Marazzi.

Projektanci

  • Jen Lu Yao

Kategorie

Szukaj projektów