<link rel="stylesheet" href="/static/CACHE/css/4d686c7236cd.css" type="text/css" media="screen, projection">

Nowy szpital Ospedale dell'Angelo

Mestre (VE) Włochy

Najbardziej zaawansowany technologicznie kompleks szpitalny we Włoszech został zaprojektowany m.in. przez Emilio Ambasza, światowej sławy architekta i pioniera zrównoważonego projektowania. Innowacyjna filozofia „kamuflażu”, zgodnie z którą budynek wtapia się w otoczenie, znajduje wyraz w dużym, pokrytym trawą bloku, gdzie mieści się izba przyjęć i punkty usługowe. Ponad nim, na sześciu piętrach, znajdują się sale szpitalne. Południową ścianę osłania gigantyczne szklane okno. Marazzi Engineering dostarczyło klientowi szeroką gamę rozwiązań dla różnych rodzajów powierzchni. Wentylowana ściana wykonana z gresu porcelanowego szkliwionego została zaprojektowana i zainstalowana wzdłuż zewnętrznych ścian osłonowych budynku. Na prośbę projektantów zmieniono format i kolor istniejącego już w katalogu Marazzi produktu. Oprócz zapewnienia wysokiego poziomu izolacji termicznej i akustycznej, elewacja wentylowana pełni również ważną rolę estetyczną tworząc przyjemny kontrast kolorystyczny z zielenią parku otaczającego szpital. Drugi etap prac polegał na dostarczeniu posadzki przeznaczonej do wyłożenia na placu pod dużą szklarnią oraz posadzek i okładzin do części wspólnych, biur, sklepów, na schody, do garaży, toalet i kuchni. Wykorzystano do tego szeroką gamę produktów Marazzi – gres oraz płytki wykonane w technologii jednokrotnego wypalania (monocottura) o wysokich parametrach technicznych dotyczących czyszczenia i właściwościach antypoślizgowych. Na koniec, szczególną uwagę zwrócono na projekt wykonawczy i montaż podłóg podniesionych w pomieszczeniach technicznych. Gumową powierzchnię podłogi przymocowano do płyt wiórowych. To rozwiązanie umożliwia rozmieszczenie kabli serwisowych i gwarantuje łatwy dostęp w celu kontroli oraz elastyczność w ich rozmieszczeniu.

Szukaj projektów