<link rel="stylesheet" href="/static/CACHE/css/4d686c7236cd.css" type="text/css" media="screen, projection">

Połączenie metropolitalne Dworzec Centralny – Lotnisko Bari Palese

Bari (BA) Włochy

Projekt jest częścią inwestycji o kluczowym znaczeniu dla miasta Bari, czyli połączenia metropolitalnego Dworca Centralnego z lotniskiem Bari Palese. Jako Studio Mossa, byliśmy odpowiedzialni za projekt wnętrz stacji „Aerostazione” (Lotnisko), „Edificio di transito” (Budynek tranzytowy) oraz łączącego je tunelu. Nadrzędnym celem projektu była próba wykorzystania całego potencjału estetycznego okładziny, zwłaszcza w tunelu łączącym, który był najbardziej problematyczną częścią projektu i – jak to często bywa – również najbardziej inspirującą. Postanowiliśmy zastosować okładzinę w nietypowy sposób, łącząc ze sobą pokrycia podłóg i ścian oraz tworząc dwukolorowy wzór za pomocą naprzemiennych pasów płytek gresowych w formacie 60x60 cm z kolekcji SOHO Beige i MONOLITH Black. Uzyskano dzięki temu dynamiczny efekt, który przełamuje monotonię połączenia o długości 200 m. Jednocześnie, zaprojektowano stały element ujednolicający – środkowy żółty pas prowadzący dla niewidomych i niedowidzących z gresu z kolekcji Marazzi AUTONOMY. Rzadko zdarza się, aby ten element stał się kluczowym element kompozycji.

Projektanci

  • Gaetano Mossa
  • Studio Mossa Architettura & Project Management

Kolekcje

Szukaj projektów