<link rel="stylesheet" href="/static/CACHE/css/c4f88afd41cf.css" type="text/css" media="screen, projection">

Villa Nesi – Ivrea

vrea (TO) Włochy

To trudne zadanie dla architekta, by podjąć działania w takim kontekście, jak Ivrea, miasto-muzeum silnie naznaczone doświadczeniem marki Olivetti, gdzie relacja między pamięcią a nostalgią, między autorytatywną przeszłością a nieco niespójną teraźniejszością, jest kwestią otwartą. W odpowiedzi na prośbę o rozbudowę i remont starego budynku mieszkalnego na anonimowym i zróżnicowanym przedmieściu grupa Archisbang, nowopowstały kolektyw z Turynu, który już w swojej nazwie deklaruje skłonność do ikonicznych i niepokojących rozwiązań, podejmuje ten temat w zdecydowanie ironiczny i prowokujący sposób stając w opozycji do konformizmu istniejącego w koncepcji lokalnej przestrzeni. Ścieżka prowadząca do budynku, w którym na parterze przewidziane są powierzchnie handlowe, a na wyższych poziomach biura i mieszkania, zaczyna się od pasa żywoczerwonej posadzki, która biegnie między trawą w ogrodzie i nagle nabiera pionowej grubości, stając się trójwymiarową „kolorystyczną wstęgą”, która mieści klatkę schodową i rozszerza się w kierunku najwyższego piętra budynku. Rodzaj wielkiego „oka”, które służy jako belweder i podkreśla kontrast między typowo piemoncką skromnością istniejącego budynku a wyobrażonym językiem nowych elementów, domyka projekt – pozornie inwazyjny, w rzeczywistości o dokładnie kontrolowanych proporcjach, zarówno jeśli chodzi o wykorzystaną okładzinę, jak i sposób wycięcia otworów. Elewacja wentylowana o wysokiej technologii z gresu krystalizowanego SistemA Marazzi Tecnica, wykonana z elementów o wymiarach 60x120 cm w kolorze Rosso, wyróżnia projekt również z punktu widzenia materiałowego, dzięki błyszczącemu wykończeniu, które nadaje powierzchni wyjątkowy blask i atrakcyjność.

Projektanci

Kategorie

Szukaj projektów