La Polveriera

Reggio Emilia (RE), Włochy

marazzi la polveriera 000.jpg

Projektanci

Marcel Mauer

Polveriera to wielofunkcyjne centrum mieszczące się na terenie dwóch dawnych hangarów wojskowych należących do gminy Reggio Emilia.

Projektem renowacji, dzięki któremu lokalna społeczność zyskała dwa zabytkowe budynki z lat trzydziestych ubiegłego wieku, zajęli się architekci Lorenzo Baldini i Antonio Pisano ze studio Marcel Mauer.

Jeden budynek został przeznaczony jako centrum mieszkalne dla osób niepełnosprawnych i biur spółdzielni socjalnych, a drugi przekształcono w wielofunkcyjną przestrzeń obejmującą restauracje, biura, miejsca do coworkingu i laboratoria, rozmieszczone na jednej otwartej przestrzeni obejmującej powierzchnię tysiąca metrów kwadratowych.

Budynki wykonano w stylu minimalistycznym i industrialnym, aby podkreślić pierwotny charakter konstrukcji.

Kolekcje Marazzi wybrano jako okładziny takich stref wspólnych jak łazienki i kuchnie. W przypadku jednej z łazienek postawiono na kolekcję z gresu porcelanowego o efekcie murowanej ścianki w formacie 7 x 28 cm Bricco, w kolorach Bianco i Carbone, a w innej wybór padł na kolekcję z ceramiki okładzinowej Chalk 25 x 76 cm, w kolorach Smoke, Avio i Sand o dwóch trójwymiarowych strukturach Fiber i Brick.

Jako okładziny w kuchni wybrano natomiast kolekcję z ceramiki w dużym formacie o niewielkiej grubości, Essenziale, która nadaje tej przestrzeni minimalistyczny wygląd.

Zapoznaj się z kolekcjami projektu